Aloitin tammikuussa kesken jääneet tradenomiopinnot uudelleen, tavoitteena saada tutkinto suoritettua ja samalla sivistää itseäni. Elämäntilanteeseeni sopi parhaiten kokonaan verkossa suoritettavat opinnot ja hain ainoastaan tällaista tarjoaviin oppilaitoksiin. Etukäteen ajattelin opintojen olevan itsenäistä, ehkä jopa yksinäistä, puurtamista, mutta ajattelin sen sopivan minulle tässä kohtaa parhaiten. Suunnittelin opintoni yksin puurtamista ajatellen. Ensimmäisen kurssin, verkko-opintojen alussa jopa hieman kauhukseni tulikin ensimmäinen ryhmätyö. Hetken pohtiessani ja huomatessani olevani riippuvainen myös muiden aikatauluista, saatoin jopa kauhistua. Loppujen lopuksi tajusin, että ryhmällä on valtava merkitys motivaation ylläpitäjänä. puolen vuoden jälkeen suhtaudunkin ihan optimistisesti ryhmätöihin, niistä saa aivan erilaista virtaa ja motivaatiota, tutustuu uusiin ihmisiin ja on hauska huomata miten erilaisia ihmisiä kanssani opiskelee!

Toinen, erittäin onnistunut, ryhmätyö saatiin valmiiksi toukokuun alkuun ja pakko myöntää, että ryhmäläisten tuki ja tsemppi oli mitä parhainta. Ryhmän jäsenillä on suuri vaikutus tietysti onnistumiseen, mutta kaiken kaikkiaan ryhmässä työskentely oli joustavaa ja mutkatonta. Muutaman palaverin pidimme erään ryhmän jäsenen Hill-huoneessa, jossa pystyimme jakamaan oman näyttömme muille ja olisimme tarvittaessa voineet tallentaa palaverin, jos vaikka joku ei olisi päässytkään paikalle. Näissä tapaamisissa oli tarkasti etukäteen sovitut aiheet ja kävimme asiat läpi jouhevasti sekä teimme tarvittavat päätökset työnjaosta ja aikatauluista. 

Samaan aikaan lyhyemmät kysymykset ja tarkistukset sekä tietysti tsemppiviestit kulkivat ryhmän omassa whatsapp -ryhmässä. Whatsappissa kanssa käymnen oli rennompaa ja tuttavallisempaa. Ryhmäytyminen tapahtui pitkälti tuon whatsapp -ryhmän kautta. Aika nopeasti ryhmätyön alussa tuntui, niinkuin olisi tehnyt töitä tuttujen kanssa, vaikken ollut koskaan tavannut henkilöitä aikaisemmin. Whatsappin epävirallisuus auttaa tässä tutustumisessa parhaiten kun viestit ovat epävirallisia ja siellä voi heittää vähän kevyemmin myös läppää opiskelukavereiden kanssa. 

Linkedin on ilmeisesti ihmisillä vielä pitkälti enemmän seurannassa oleva sosiaalinen media, mutta sielläkin voi ryhmäytyä hyvin opiskelukavereiden kanssa. Eräs aktiivinen tekikin meille samassa aloitusryhmässä olleille keskusteluryhmän, mutta se on ollut vielä kovin hiljainen. Siellä on kyllä mahtava potentiaali, mikäli vain aloitamme keskustelun siellä. Samoin Facebookissa on opiskelijoille ryhmä, mutta kovin on hiljaista sielläkin. Tarvitsisi jonkun rohkean joka aloittaisi keskustelun, jotta saataisiin aikaan ryhmäytymistä ja uskallettaisiin aloittaa keskustelu opiskeluista.

Erilaisia sosiaalisen median kanavia voi siis hyödyntää mainiosti eri puolilla Suomea olevien opiskelijoiden yhteisöllisyyden rakentajana. Tarvitaan vain rohkeita ja aktiivisisa aloittajia! Olisinko minä sellainen? Ehkä.